Ma 2018. november 21., szerda, Olivér napja van. Holnap Cecília napja lesz.

A beruházás bemutatása

A Hevesi kistérségben elhelyezkedő Pély település a Tisza folyó jobb partján helyezkedik el a VTT keretében tervezett Hanyi-Tiszasülyi árvízi szükségtározó mellett. A projektterületen a talajvíz magasan helyezkedik el, ezért a felszínről beszivárgó csapadékvíz befogadása korlátozott, illetve a település mélyebb részein felszínig emelkedhet a talajvíz. Ennél fogva a felszíni csapadékvíz talajba szivárgása nem lehetséges. Ugyancsak problémát szokott okozni a befagyott talajra hulló csapadék, vagy az olvadó hó, amelyből nyílt vízborítású, vízállásos területek alakulhatnak ki. Hasonló a helyzet, tartós esőzések alkalmával, amikor a talaj telítődése után, vagy a nagy intenzitású esőzésekből felszíni elöntés alakul ki. A község belvízrendszere az elavult struktúrák miatt is folyamatosan veszélyezteti a település lakosságát és az ott található közintézményeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó környezeti értékeket.

Az Önkormányzatnak a fenti problémára megoldást kellett találnia, ezért került kidolgozásra a projektfejlesztési szakaszban jelen pályázat megvalósítása, melynek során új belterületi csapadékvízelvezető-hálózat kiépítése történik meg.

A közterületeken földmedrű, burkolt nyílt, és zárt rendszerű elvezető árkok építése, átjárható betonfolyóka építése valósul meg. A belterületi elvezető hálózat legnagyobb része nyílt csatornaként épül meg betonburkolattal ellátva. Rövidebb szakaszon épül felszín alatti zárt elvezető csatorna, amely víznyelők segítségével gyűjti össze a felszíni csapadékvizet. Zárt csatorna az általános iskola udvarán és környezetében épül. A nyílt csatornás szakaszokon a kapubejáróknál és útkereszteződéseknél átjárók épülnek, amelyek biztosítják a víz visszaduzzasztás nélküli továbbvezetését. Keresztezési szakaszokon zárt fedlap kerül a burkoló elemre. Ahol az út szélén parkolási lehetőséget is biztosítani kell, ott rácsos fedlapot helyeznek a burkoló elemre.

A külterületeken az önkormányzati kezelésű csatornák felújítására kerül sor. A külterületi önkormányzati befogadó csatornák felújítása során kotrással állítják vissza az eredeti mederszelvényt.

Belterületen elvégzendő feladatok:

  • Földmedrű árkok építése: 2 332 m
  • TB20/30/15 betonelem: 2 058 m
  • TB20/30/30 betonelem: 11 659 m, ezen belül kapubejárónál zárt burkolati elem: 4 386 m hosszban, kapubejárónál rácsos burkolati elem: 899 m hosszban kerül a betonelemre.
  • TB30/50/40 betonelem: 2 284 m, ezen belül kapubejárónál zárt burkolati elem: 514 m hosszban kerül a betonelemre és kapubejáróként a földmedrű szakaszon: 720 fm hosszban.
  • Zárt csatorna Ø30 cm: 1 287 m
  • 40x40 lapburkolat: 920 m

Belterületen megépülő csatorna-hálózat hosszúsága összesen: 20 540 m

Külterületen elvégzendő feladatok:

  • Földmedrű nyílt csatorna felújítása: 9 200 m

Pályázat keretében épített/felújított vízelvezető csatornák hossza összesen: 29 740 m